Assen is klaar voor een groeispurt

05 juli 2021

Positieve geluiden over het plan om in het centrum van Assen nieuw huizen te bouwen. Maar voor wie bouwt de Drentse hoofdstad eigenlijk de 1300 woningen in het nieuwe masterplan?

Er is een schreeuwend tekort aan huizen en Assen speelt daarop in met Assen Centraal, het donderdagavond gepresenteerde bouwplan voor 1300 woningen in en rond de binnenstad.

Het is volgens makelaar Arjan Lamberink, die met zijn kantoor Lamberink Makelaars in het centrum zetelt, vooral belangrijk dat er extra plek komt voor senioren. Vergrijzing neemt toe en ouderen willen op hun oude dag graag wat kleiner wonen, met voorzieningen naast de deur.

Extra ruimte voor senioren
Lamberink ziet het Havenkwartier vlak bij het centrum, waar onder andere appartementen aan het water zijn ingetekend, als uitermate geschikt voor de senioren. „Maar voor 55-plussers en vitale ouderen zijn ook gelijkvloerse en grondgebonden woningen nodig. Niet alle senioren hoeven onder toezicht in een appartement, natuurlijk.”

Ook voor starters en gezinnen met jonge kinderen zou extra woonruimte als een geschenk uit de hemel komen, stelt Lamberink. Zoals in bijna heel Nederland is het ook in Assen vechten om een woning. Hij ziet ‘economische vluchtelingen’ uit het westen naar Drenthe komen met het besef dat thuiswerken ook prima in het Noorden kan. Maar ook Groningers die in hun eigen stad keer op keer achter het net vissen, trekken richting Assen. Eigenlijk is woningbouw in ieder segment hard nodig. „Daarom ben ik voor het eerst in jaren positief over het masterplan van Assen.”

Betaalbaarheid een groot goed
Betaalbaarheid is een groot goed in Assen Centraal. Huizen zijn vandaag de dag roofgoed en met die wetenschap vrezen Assenaren dat de woningen in het allesomvattende bouwplan onbetaalbaar zullen worden.

Niet wat Assen beoogt, want de gemeente werkt aan een zelfbewoningsplicht om de huizenmarkt te beschermen. Assen wil kopers verplichten ook daadwerkelijk in hun aangekochte huis te gaan wonen, waarmee huisjesmelkers geen kans krijgen om woningen op te kopen en voor de hoofdprijs door te verhuren, zoals in een deel van nieuwbouwwijk Asselyn gebeurde.

Voorzieningenniveau om u tegen te zeggen
Ooit bestempelde Assen een inwoneraantal van 75.000, vergelijkbaar met steden als Lelystad en Schiedam, als ultieme utopie. De stad werd er helemaal op ingericht. Assen breidde uit met een heel batterij aan voorzieningen, zoals het Duurzaamheidscentrum, De Nieuwe Kolk, de Wielerbaan, Bedrijvenpark Assen-Zuid, winkelgebieden Triade en Cité en twee nieuwe middelbare scholen. Om maar eens wat te noemen.

Bovendien werd vorig jaar FlorijnAs afgerond, nog zo’n megaproject. Voor een slordige 200 miljoen euro legde Assen bruggen, kanalen, wegen en een fonkelnieuw stationsgebied aan, alsmede op- en afritten aan de A28 naar alle windstreken van Nederland. Toch moet Assen met een voorzieningenniveau om u tegen te zetten nog altijd de grens van zeventigduizend inwoners (68.833 inwoners op 1 januari 2021) aantikken.

Met een mix van koop en huur en appartementen en grondgebonden woningen, zoals beschreven in Assen Centraal, hoopt de één-na-grootste stad van Drenthe eindelijk die stap te zetten.

Bron: DvhN