Handige tips voor het creëren van een slaapkamer op zolder

21 september 2023

De zolder is de ideale plek voor het creëren van een extra slaapkamer. Het schuine dak geeft u de mogelijkheid om er een unieke ruimte van te maken. We geven u een aantal handige tips om het meeste uit uw zolderruimte te halen.

Kleurenpalet: Wil je uw zolderkamer groter laten lijken? Kies dan voor lichte kleuren voor de muren en het plafond. Meer fan van een gezellige sfeer? Ga dan juist voor warme tinten. Meubels: Houd bij het selecteren van meubels voor u zolderkamer rekening met het schuine dak en de beperkte ruimte. Zorg dat u genoeg ruimte overhoudt om rechtop te kunnen lopen en het daarmee comfortabel te maken.

Slimme opbergruimte: De vaak onhandige hoeken van een zolderruimte lenen zich prima voor inbouwkasten op maat. Deze bieden u niet alleen handige opbergruimte, maar benutten ook optimaal de loze ruimtes op de zolder.

Vloermateriaal: Om te zorgen dat geluiden van de zolder geen hinder veroorzaken voor de onderliggende verdiepingen, kiest u hier het beste voor vloermateriaal met een geluiddempende werking, zoals vloerbedekking of linoleum.

Daglicht: Zolderruimtes hebben over het algemeen beperkte lichtinval van buiten. Overweeg om een dakkapel te plaatsen voor extra lichtinval én extra ruimte. Liever een meer budgetvriendelijk oplossing om meer natuurlijk daglicht binnen te laten? Kies dan voor een dakraam.

Verlichting: Staande lampen of schemerlampen voor op nachtkastjes zijn een ideale keuze voor op zolderkamers. Inbouwspots in het plafond zijn ook een goede optie. Hangende lampen kunt u hier over het algemeen beter vermijden, omdat de kans dat u uw hoofd ertegen stoot hier groter is.

Temperatuurbeheersing: Houd er rekening mee dat warmte omhoog stijgt. In de zomermaanden kan de temperatuur op de zolder dan ook behoorlijk oplopen. Overweeg om een (mobiele) airconditioner te gebruiken om de temperatuur aangenaam te houden tijdens warme zomers.

Met deze tips transformeert u uw zolderruimte in een functionele en aantrekkelijke slaapkamer, waar u optimaal van de ruimte kunt genieten.