4 tips voor de indeling van je nieuwbouwhuis

10 december 2021

Bij nieuwbouwwoningen kom je vaak de volgende tekst tegen: “volledig naar eigen wens in te richten”. Zodra je dit leest voelt het dat er een oneindige hoeveelheid aan keuzes en combinaties gemaakt kunnen worden. Wij helpen je op weg.

Waar moet je nu echt op letten zodra jij je nieuwbouwwoning in gaat richten? Wij delen onze tips!

1. Start op tijd

Ondanks dat het na tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst nog zomaar 1 tot 3 jaar kan duren voordat een woning opgeleverd wordt, is het toch belangrijk om op tijd te beginnen. Keuzes met verschillende leveranciers moeten namelijk in rap tempo gemaakt worden en de keuzes die je in het begin maken zullen niet allemaal het definitieve ontwerp halen. Bedenk je ook dat je moet denken aan de indeling van losse meubelen. Zo moet je bijvoorbeeld boven de eettafel zorgen voor een lichtpunt, om te voorkomen dat je kabels over het plafond moet trekken.

2. Deel je woning in op basis van je woonwensen
Maak eerst een lijstje met al je woonwensen voordat je dingen in je huis begint in te delen. Wie gaan er allemaal in de woning wonen en wat zullen de (toekomstige) behoeftes worden? Denk ook na over de verschillende ruimtes en wat voor meerwaarde deze zullen bieden. Hou je van lekker met de familie in de woonkamer rondhangen, vergroot dan je woonkamer en zet er een grote bank in. Hou je juist meer van koken en lang natafelen, zorg dan voor een luxe keuken met mooie eetkeuken. Of heb je juist veel spullen en verander je de aparte slaapkamer tot opbergruimte? Probeer dit allemaal goed van tevoren uit te denken. Bedenk je ook of je bijvoorbeeld alleen een tv in de woonkamer wilt, of dat je er ook een in de keuken en slaapkamer wilt hebben, want dan zullen daar extra aansluitingen moeten komen. Kortom, maak eerst een lijstje met woonwensen voordat je alles in gaat delen.

3. Indelingsplan
Lijstje klaar? Dan is het tijd om een indelingsplan te maken. Gebruik hiervoor de plattegrond van de makelaar en/of aannemer en kijk vooral of de wensen te realiseren zijn in de ruimte die je tot beschikking hebt. De plattegrond is op schaal getekend, dus heb je een schaal van 1:50, dan is alles op de plattegrond 50 keer zo klein. Dus een tafel van 2 meter lang is op de tekening 4 centimeter.

4. Maak verschillende versies
Ga vooral ook puzzelen met verschillende opties, om zo meerdere combinaties te testen. Bewaar iedere optie en vergelijk ze allemaal met elkaar. Schrijf bij elke optie de voor- en nadelen op en weeg ze tegen elkaar af. Zo kan je prioriteiten stellen en deze zwaarder laten wegen. Vraag ook eens een vriend of vriendin om er met een open blik naar te kijken. Zo kom je misschien weer tot nieuwe inzichten. Houd ook rekening met de loopruimte rondom de meubels en objecten, want het is niet fijn om steeds te slalommen. Zorg dat je rond de 80 centimeter vrijhoudt tussen muren en objecten, zodat er nog mensen langs kunnen lopen.